Nekem ez a kedvencem. Az íze fantasztikus, belül puha, kívül van egy kis roppanóssága.
Érdemes dupla adagot készíteni, mert hamar fogy. Ez is egy eredeti olasz recept alapján lett kovászosítva, módosítva.
Hozzávalók:
300 g liszt (00-ást irt az eredeti olasz recept, de bl 55 liszt is jó)
120 g kristálycukor
100g puha vaj
1 tojás
1 citrom leve és héja
40 g kovász
vaniliás cukor (ízlés szerint)
csipet só
Elkészítése
( 1. ) A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, a kovászt, a sót, majd citrom leve és héja, végül a lisztet szitáljuk hozzá.
2. ) Egyneművé keverjük. Én kézzel csináltam a végén, majd egy zacsiba tettem, és ment a hűtőbe pár órára. (akár éjszakára)
3. ) Diónyi méretű golyókat gyúrunk. Először kristálycukorba, majd porcukorba forgatjuk.
Ezt közvetlen sütés előtt kell, különben nem marad meg a külsején a porcukor, és nem fog szépen repedezni. (jó alaposan tapadjon rá a porcukor, akkor lesz cserepes sütés után)
4. ) Sütőpapíros tepsibe tettem, 180°C fokon 12-15 percig sül. Nem szabad kiszárítani, éppen kis színt kap az alja, akkor fincsi. :)
Rájöttem, hogy a 40g kovász a legjobb. Attól omlós, puha a belseje mindegyik keksznek. :)
Jó étvágyat kívánok!
Szeretnéd látni az összes receptemet? Első lépésként regisztrálj be az oldalra!