Kezdjünk neki a közös kovásznevelésnek.
Amire szükség van, az csak bl80 kenyérliszt, víz, csavaros kis üveg, egy fakanál a keveréshez.
A kovászunkat 7-8 napig fogjuk nevelni, majd azután meg lehet próbálni az első sütést vele.
Javaslom, hogy reggel kezdjetek neki, mert eleinte 24 óránként etetjük, majd a 3. naptól kezdve már napi 2-szer, 12 óránkét, azaz reggel is, és este is.
1. nap. ( reggel 8 )
Egy kis befőttes üvegbe keverjünk össze 2 dkg lisztet, 2 dkg vízzel. Nálam jó a csapvíz, de ha valakinél túl klóros lenne, inkább mentes ásványvízzel, vagy felforralt, és visszahűtött vízzel készítse.
Alaposan összekeverjük tehát, majd a tetejét lazán rátesszük,és a konyhapulton hagyjuk reggelig.
2. nap ( reggel 8 )
Vegyünk ki a kis kovász kezdeményünkből 2 dkg-ot, tegyük át egy tiszta üvegbe, adjunk hozzá 2 dkg vizet, és alaposan keverjük el. A tetőt lazán tekerjük rá, és hagyjuk a pulton továbbra is.
A maradékot mindig dobjuk ki.
3. nap ( reggel 8 )
Ismét kiveszünk a kis kovászunkból 2 dkg-ot, tegyük át egy tiszta üvegbe, adunk hozzá 2 dkg lisztet, 2 dkg vizet. (1:1:1 arányban etetjük)
Alaposan elkeverjük, a tetőt rátesszük, és hagyjuk a pulton.
Valószínűleg lesznek már benne kis buborékok, és estére meg lehet etetni újból.
3. nap ( este 20 óra )
Akinek már van a kis kovászában sok apró buborék, és szép szálas a kovásza, az este is etesse meg újból!
Viszont itt már át kell térni az 1:2:2 arányú etetésre.
Tehát 1 dkg kovász, 2 dkg liszt, 2 dkg víz.
Mostantól minden reggel és este így kell etetni, 7-8 napon keresztül.
Mindig tiszta üvegbe tegyétek át, és a pulton tartsátok.
Akinek még nem jelent meg buborék a kovászán, vagy még nem számottevő, az csak 1:1:1 arányban etesse meg. Ha holnap reggelre neki is tele lesz buborékkal, akkor már térjen át az 1:2:2 arányú etetésre.
Ha ebben a melegben úgy látjátok, hogy nagyon szárnyal a kovászotok, tehát hamar összeesik, nem bírja ki a következő etetésig, akkor 1:2:2,5 arányt javaslok az etetésre.
1 dkg kovász, 2 dkg víz, 2,5 dkg liszt. Télen elegendő az 1:2:2 arány.
Általában a 7.-8 naptól lehet vele sütni. 14 etetés után, amikor a 2 etetés között legalább duplázza magát az üvegben, és szép szálas, bibis. A frissen nevelt kovászunkat nem ajánlatos hűtőben tárolni, legalább egy hónapig. Legyengítené, az amúgy is fiatal kovászunkat.
Bevetés előtt pár órával, (4-5-6) fel kell szaporítani a sütéshez.
Eleinte 1:2:2 arányú szaporítást javaslok.
Tehát pl. 2 dkg anyakovász, 4 dkg víz, 4 dkg liszt.
Az üveg oldalát jelöljétek meg szaporítás után, és amikor a jelhez képest legalább 2-3-szoros a növekedés, akkor lehet felhasználni.
Olyankor a kovászunk teteje még legyen púpos, legyen olyan kráterszerű, semmiképpen ne kezdjen el visszaesni, mert akkor esetleg nem lesz olyan a kenyerünk minősége mint amit szeretnénk.
Ez a mennyiség kb 45-50dkg liszthez elegendő.
Legutóbb feltöltött receptjeim
Kenyér |
Édes |
Sós |
Kekszek |
Mind
Narancsos- mákos csomó
Készülő könyv WEBkönyv
Szilvás - mákos lepény
Készülő könyv WEBkönyv
Teljes kiőrlésű császárzsemle ( 25 % tk. tönkölyliszttel)